Van Gelder Duurzame Parel

Van Gelder wint samen met gemeente Nijmegen en Tauw Duurzame Parel

Op donderdag 30 januari hebben de gemeente Nijmegen, Tauw en Van Gelder één van de drie “Duurzame Parels” gewonnen voor hun gezamenlijke project ‘Meest Duurzame Straat van Nederland’. De Malderburchtstraat is in 2019 circulair gerealiseerd, met minder CO2-uitstoot en voorzien van innovatieve oplossingen.

De Duurzame Parel is een prijs voor projecten die de Aanpak Duurzaam GWW op een unieke wijze toepassen. De prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt tijdens de kennissessie ‘Duurzaam GWW’ op InfraTech.

Anders durven denken leidde in Nijmegen tot verbluffende resultaten. Er werd 49% CO2-reductie gerealiseerd en er was een toename van 54% circulariteit. Ontwerpleider Erwin van Boven van Aannemingsmaatschappij Van Gelder Regio Oost is trots op het project én de gewonnen prijs. “Alle eisen op het gebied van duurzaamheid werden ruimschoots gehaald en dat zonder veel extra uitgaven”, vertelt hij. “Door eenvoudig en slim te denken, verspilling te voorkomen en in een vroeg stadium de samenwerking te zoeken en kansen te zien voor innovatie, hebben we samen de duurzaamste straat van Nederland gerealiseerd. Dat is niet alleen mooi voor alle betrokkenen, maar zeker ook voor het milieu, dat misschien wel de grootste winnaar is.”

Samenwerken

Alle partijen hebben vanaf het begin goed samengewerkt: gemeente, adviesbureaus, aannemer en bewoners. Door vroeg in het proces de juiste stakeholders te betrekken en vanaf de start te investeren op samenwerking, zijn mogelijke hick-ups in het project voorkomen en kon het project binnen de gestelde tijd afgerond worden.

Doelstellingen

In het project werd ingezet op vier doelstellingen:

 1. Van kosten naar waarde.
  Bij de Malderburchtstraat is voor de aanbesteding het budget vóór aanvang van het project kenbaar gemaakt. De markt werd uitgedaagd om samen met de gemeente Nijmegen het beste project te realiseren.
 2. Van uniek naar uniform.
  De opgedane kennis en ervaring wordt ingezet voor volgende GWW-projecten in Nijmegen. Duurzaamheid wordt “business as usual” in Nijmegen.
 3. Van reactief naar proactief.
  Naast de Malderburchtstraat worden ook andere GWW-projecten op vernieuwende wijze aangepakt.
 4. Van alleen naar samen.
  Door de nieuwe vorm van aanbesteden, de RCC-methode (Rapid Circulair Contracting) is in een vroeg stadium gestart met de samenwerking, gericht op een zo optimaal mogelijke (duurzame) realisatie van dit project.

Lef

Voor Van Gelder is bewezen dat met lef veel CO2 bespaard kan worden. Dat blijkt uit de vele duurzame projecten en initiatieven die we momenteel onder handen hebben. Bezoekers die meer willen weten over (duurzaam) bouwen, zijn van harte welkom op 4, 5 of 6 februari tijdens de Infra Relatiedagen in de evenementenhal van Hardenberg. De beurs geldt als hét netwerkplatform dat grond-, weg- en  waterbouw professionals samenbrengt. Reserveer hier uw toegangsbewijs voor de beurs.

Van Gelder is dagelijks tussen 13.00 en 21.00 uur te vinden in stand 109. De inspiratiesessie ‘Ik Bouw aan de toekomst’ is op 5 februari om 15:00 uur. Naast het praktijkvoorbeeld van de Malderburchtstraat, is ook een inspirerende spreker uitgenodigd.