Duurzame deklagen op A1 en A28

CO2-reductie is een punt dat bij Van Gelder hoog op de agenda staat. Omdat we met betrekking tot duurzaamheid een zo laag mogelijke impact op het milieu willen hebben. Het project Zamen perceel Noord is daar een mooi voorbeeld van. Bij het asfalteren van de A1 en A28 is en wordt er gebruik gemaakt van duurzame deklagen, die zorgen voor minder CO2-uitstoot.

Gerecycled asfalt en kunststof

Dit asfalt wordt geproduceerd met de helft aan oude deklaag als grondstof. Vijftig procent gerecycled asfalt dus. Daarnaast zitten er in dit asfaltmengsel gemodificeerde bitumen. Er wordt dan een soort kunststof toegevoegd aan de bitumen, waardoor je minder normale bitumen nodig hebt per ton asfalt. Uiteraard moet die kunststof ook gefabriceerd worden, maar de CO2-uitstoot die daarvoor nodig is, is een stuk minder dan bij de normale bitumen.

Reductie

Dat allemaal samen levert een reductie van 185,7 ton CO2 (14,26%) op en een reductie (18.1%) in MKI (Milieu Kosten Indicator) op het project. Dit alles draagt bij aan onze doelstellingen op het gebied van CO2-reductie (in 2020 ten minste 20% reductie t.o.v. het jaar 2010) en ook aan die van opdrachtgever Rijkswaterstaat (In 2020 ten minste 30% reductie t.o.v. het jaar 2009 én energieneutraal en circulair werken).