emissievrij oostvoorne

Van Gelder werkt emissievrij in Natura 2000-gebied

Ondanks de stikstofcrisis kan de Natuurboulevard in Oostvoorne toch worden aangelegd. Voor de laatste infrastructurele aanpassingen van het project Kwaliteitsimpuls Zuidoever Oostvoorne heeft de gemeente Westvoorne Van Gelder gevraagd om met een voorstel te komen om het gehele project emissievrij uit te kunnen voeren. En dat is gelukt!

Van Gelder had in 2020 al meerdere projecten uitgevoerd waarbij schone en slimme bouwlogistiek is toegepast en heeft de afgelopen tijd forse investeringen gedaan in elektrisch materieel. Een project geheel emissievrij uitvoeren in al haar facetten was echter in deze mate nog niet eerder gerealiseerd.

Procedures

Emissievrij werken vraagt veel van een organisatie, overal moet over nagedacht worden. Denk aan materieelkeuze en -inzet, planning, logistiek en oplaadmogelijkheden tussen de depots. Rayonleider Bart van der Drift: “Door onze werkzaamheden mocht de uitstoot niet groter zijn dan 0.0! Dat betekent dat alle gereedschappen en bedrijfsmiddelen elektrisch moeten zijn, zelfs het vervoer van de medewerkers binnen de invloedsfeer van het Natura 2000-gebied moet zonder CO2-uitstoot!”

emissievrij oostvoorne

Investeren

Verder diende er in Oostvoorne goedkeuring te komen vanuit de gezamenlijke milieudienst DCMR en de omgevingsdienst als vergunningverlener. Tot slot diende Van Gelder zich te richten op het werken buiten het toeristenseizoen en het broedseizoen. Bart: “Het beschikbaar hebben van materieel en het plannen van de werkzaamheden is totaal anders dan de uitvoering van traditionele projecten. Het is een andere wijze van denken, maar we zijn ervan overtuigd dat we met deze kennis en het volop blijven investeren in elektrisch materieel voorop blijven lopen op de inframarkt.”

De Natuurboulevard

Midden in het Natura 2000-gebied loopt een weg van zo’n twee kilometer, de Natuurboulevard. Die weg moet aangepakt worden, want de gemeente wil dat de verkeerssnelheid omlaag gaat. Het asfalt wordt volledig elektrisch verwijderd en vervolgens worden drempelvlakken gecreëerd. Daarnaast wordt een parkeerterrein opgeknapt en is sprake van diverse infrastructurele aanpassingen. De bocht van de Zeeweg naar de Strandweg wordt de centrale entree van de nieuwe natuurboulevard. Vorig jaar werd de trap naar het Groene Strand al vernieuwd. Bovenaan de trap wordt nu een nieuw plein gecreëerd dat uitkijkt over dit ruige natuurgebied.

emissievrij oostvoorne

 

Uitvoering

“We mogen er erg trots op zijn dat we het werk gegund hebben gekregen”, vertelt projectcoördinator Ko Baaijens. “Alle werkzaamheden worden honderd procent elektrisch uitgevoerd en hebben dus geen invloed op de flora en fauna in het gebied. Zelfs onze werkbussen, schaftkeetverwarming, verwisseling van dixi’s of bestratingsmaterieel, tot in de kleinste details: alles wordt elektrisch uitgevoerd.”

Emissievrij werken

Van Gelder bouwt haar kennis op het gebied van emissievrij werken verder uit met dit bijzondere project. “We leren hier weer enorm veel van en kunnen dit ook toepassen bij toekomstige projecten waarbij wij te maken hebben met de stikstofproblematiek”, besluit Bart.

 

doorEugénie de Kreij Civiel