Van Gelder bouwt mee aan nieuw riool Rotterdam

Na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam nagenoeg geheel opgebouwd. Ook alle ondergrondse infrastructuur werd aangelegd en is inmiddels hard aan vervanging toe. Elk jaar heeft de gemeente Rotterdam een doelstelling om veertig kilometer riool te vervangen. In totaal tien aannemers zijn daarvoor geselecteerd, waaronder Van Gelder. Dit gebeurt middels het raamcontract Stadse Werken. Dit is een tweejarig contract met twee keer een optie tot verlengen van één jaar, dus in totaal vier jaar tot 31 december 2023.

De uitvraag bestond uit een prijs en een EMVI-plan. Op basis daarvan werd Van Gelder als een van de tien aannemers geselecteerd. Momenteel is Van Gelder voortvarend bezig met twee rioolwerken die dit jaar zijn gestart. Bedrijfsleider Ivo de Vries is blij met de projecten. “We zijn in week twintig aan de slag gegaan op de Oude Kleiweg in Rotterdam-Noord. Eerder dit jaar startte al het voorbereidende werk in Rozenburg aan de Abelenlaan. Dit laatste is een project van circa dertien maanden waarbij aannemer Van Vulpen eerst de gas-, water- en laagspanning kabels en leidingen heeft vervangen. In week 23 startte Van Gelder vervolgens met het plaatsen van het nieuwe riool.”

Hinder beperken

Ivo meent dat de uitdaging van het werk in Rotterdam zit in het opstellen van de verschillende deelopdrachten. “We zitten op diverse plekken in Rotterdam en ieder projectteam behartigt zijn of haar deelopdracht naar eigen invulling. De prijzen in het raamcontract liggen weliswaar vast, maar het gaat om het toepassen van bepaalde bestekposten in de voorbereiding. Dat moet in relatief korte tijd omdat de startdatum al vast staat, er is een strikte deadline. Dat maakt het werk uitdagend, maar met veel inspanning van beide partijen wordt de deadline praktisch altijd behaald.”

Goed op stoom

De werkzaamheden vinden midden in Rozenburg midden in de dorpskern plaats. Ivo: “We gaan daarom gefaseerd door de wijk heen om de overlast te beperken voor de omwonenden.” Ook op de Kleiweg is Van Gelder goed op stoom met alle rioolwerkzaamheden. David Susani is als omgevingsmanager verantwoordelijk voor een goed contact met de buurtbewoners. Hier heeft de gemeente de zorgen van de omwonenden op voorhand geïnventariseerd. David: “Dat betreft voornamelijk trillingen door vrachtverkeer, die mogelijk schade aan de panden kunnen toebrengen. Wij snappen dat en hebben onze chauffeurs geïnstrueerd om stapvoets door de straat en over drempels te rijden. Daar wordt ook streng op gecontroleerd.”

Traditioneel

Dit raamcontract geeft invulling aan de leidende principes voor een betere samenwerking die door het Opdrachtgeversforum in de Bouw, Bouwend Nederland en het MKB-convenant zijn afgesproken.

De gemeente Rotterdam is in de persoon van teammanager Hugo Witteveen tevreden over de samenwerking met Van Gelder. “De basis ligt in het elkaar kennen en weten te vinden, het begrijpen van elkaars intenties en verwachtingen. Maar ook het waarderen van elkaar en het hebben van vertrouwen in wat we doen. Middels prestatiemetingen houden we elkaar scherp op onze samenwerking en elkaars belangen. Dit moet leiden tot een duurzame samenwerking voor langere tijd.”

Ivo deelt die mening. “Het is prettig dat we in een soort bouwteam zitten, waarbij alles goed voorbereid wordt. Het is een mooi project, waarbij we werken met standaard plannen en draaiboeken. Om onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen te halen, zetten we een elektrische kraan in en draaien onze machines op H20 brandstof.”

 

doorEugénie de Kreij Civiel