Van Gelder legt waterberging aan naast Het Kasteel

Geen wateroverlast meer, schoon water om kunstgras te besproeien en een waterspeelplein voor kinderen. De aanleg van een nieuw waterbergingssysteem in combinatie met een filtersysteem moet daar voor zorgen. Dat alles wordt door Aannemingsmaatschappij Van Gelder gerealiseerd naast Het Kasteel, het voetbalstadion van Sparta Rotterdam.

Bij Sparta wachten ze met smart op dat nieuwe systeem, want op die manier kunnen ze met het gezuiverde regenwater hun kunstgrasveld besproeien. Nu moet dat nog met water uit de kraan. Kunstgras besproeien met “gewoon” grondwater kan nou eenmaal niet: “omdat daar ijzer in zit heb je binnen de kortste keren een bruin veld”, zei Koen Zuurbier van KWR, specialist in de ondergrondse opslag van zoet water, vorige week in het AD.

 

Arnold Wildekamp, projectleider van Van Gelder, legt uit hoe het nieuwe systeem werkt. “We brengen dus een ondergronds waterbergingssysteem aan, waarin 1400 kuub regenwater opgevangen kan worden. Die berging bestaat uit speciale kratjes die zijn ingepakt in waterdichte folie. Het water gaat vervolgens via een leiding naar het filtersysteem. Dat is eigenlijk een grote bak met planten waarin het water op natuurlijke wijze wordt gezuiverd. Dat gezuiverde water wordt vervolgens weer dertig meter onder de grond gepompt en het zoete water komt dan na geruime tijd vanzelf weer naar boven. Dat water kan vervolgens gebruikt worden.”

 

Bekijk om een goed beeld te krijgen van het hele systeem ook deze presentatie.

Omdat het plein in het Spartapark toch op de schop gaat is er ook meteen gekozen voor een andere bovengrondse inrichting. De twee betonnen sportvelden die er nu liggen worden vervangen door een Cruyff Court, dat bovenop het waterbergingssysteem komt. Bij de pompinstallatie die op de filterbak is aangesloten komt een hendel om water af te tappen. Het water loopt via geultjes weer terug naar de filter. Op die manier ontstaat er een waterspeelplein.

Op 20 juni is er een feestelijke opening en wordt het nieuwe systeem in Spangen in gebruik genomen.