Weespersluis bouwrijp

Van Gelder maakt Bloemendalerpolder gereed voor bouw nieuwe woonwijk

‘Het is een harstikke mooi project met potentie’

Aannemingsmaatschappij Van Gelder is afgelopen maandag gestart met het (grootschalig) bouwrijp maken van fase 4A1, 4A2 en 4A3 van Weespersluis, middenin de Bloemendalerpolder. In deze polder tussen Muiden en Weesp worden 2750 woningen gebouwd. Een tiende staat op de drie velden die Van Gelder nu bouwrijp maakt. Slechts een derde van de polder wordt bebouwd, want er komt veel nieuwe natuur en vooral water. Dat betekent dat Van Gelder naast riolering en bouwwegen ook heel veel beschoeiing mag plaatsen.

Een mooie klus, waar Senior Projectleider Wouter van Litsenburg erg trots op is. De start werd dan ook gevierd met een mooie taart voor alle betrokkenen. “Het bouwrijp maken van grond is iets waar Van Gelder heel goed in is en groot mee is geworden”, vertelt hij. “Het is ook iets wat ik veel heb gedaan in Vleuterweide in de gemeente Utrecht. Daar zijn we gedurende vijftien jaar bezig geweest met het gefaseerd bouw- en woonrijp maken van een geheel nieuwe wijk. En wat we heel goed afgerond hebben. Dit werk lijkt er wel een beetje op. Ik denk dat we hier in Weespersluis een zeer tevreden opdrachtgever gaan krijgen. We denken mee met de opdrachtgever en kunnen zaken voor hem optimaliseren. Het is een harstikke mooi project met potentie. We hopen door goed ons best te doen, ook ingezet te worden voor de volgende fases. Het vertrouwen in én vanuit de opdrachtgever is hartstikke goed.”

Opbarsting

De nieuwe wijk Weespersluis wordt gebouwd in een zettingsgevoelig gebied. Dat weet ook uitvoerder Olaf Harthoorn. “Het is veenondergrond en dat betekent dat er kans is op opbarsting. Het hele gebied is voorbelast met zand om het te laten zakken. Dat zand gaan we nu weer verwijderen. Maar als je de druk van veen afhaalt, kan water omhoogkomen. Om te voorkomen dat veen openbarst, maken we gebruik van diepwellen. Daarmee gaan we de druk van onder tegen.”

Meters maken

Harthoorn is erg bij met het team dat in Weespersluis aan de slag gaat. “We zijn een heel goed projectteam”, vertelt hij. “Samen met het ontwerpbureau van Van Gelder hebben we heel goed nagedacht hoe we dit gaan doen. We zijn met ongeveer tien collega’s van start gegaan in fase 4A2 en deze moet afgerond zijn in maart 2021. Daarna kunnen we meteen door met fase 4A3 en daarna 4A1. We kunnen hier mooie meters maken, zo’n 6500 meter riolering en ruim 1700 meter beschoeiing. Ook leggen we de bouwwegen aan en een duiker plus pompgemaal. De nutsvoorzieningen worden voorbereid, voor alle huisaansluitingen. Hieruit kan veel nieuw werk komen. Als we ons bewijzen, worden we hopelijk ook uitgenodigd voor de rest van het project Weespersluis.”

Ondernemerschap

Projectleider Ardin Sterk van GEM Bloemendalerpolder is blij met de inzet van Van Gelder. “We vragen steeds meerdere partijen voor het bouw- en woonrijp maken, omdat het zoveel werk is. We hadden Van Gelder al een aantal keren gevraagd om een aanbieding te doen en deze keer was het raak. Wij verwachten van onze partners niet alleen de beste kwaliteit, maar ook een stukje toekomstperspectief. We streven een langdurige relatie na die vooral open en eerlijk moet zijn. De wereld van ontwikkelaars is heel dynamisch, daarin moet je elkaars belangen snappen. Deze mannen snappen dat. Het vergt een proactieve houding, ondernemerschap en snel kunnen schakelen. Van Gelder is een aannemer die het speelveld van gebiedsontwikkeling snapt. En daar doen wij ons voordeel mee.”

Weespersluis

De nieuwe wijk Wespersluis bestaat uit drie deelgebieden; Lanenrijk, Vechtrijk en Waterrijk, met een grote verscheidenheid aan woningtypes. Een aantal woningen staat straks aan het water met een eigen steiger. Daarnaast komen er diverse openbare aanlegplaatsen. Weespersluis krijgt een brede school, drie parken en een speelbos met strand. Er komen verder kleinschalige winkels, een supermarkt, een gezondheidscentrum, een haventje en diverse horecavoorzieningen. Er zijn nog enkele vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen beschikbaar. De laatste woningen zullen in 2028 opgeleverd worden. Kijk voor meer informatie op www.weespersluis.nl.

doorEugénie de Kreij Civiel