Boogmastendag in Vaassen

Met een symbolische druk op de knop zorgde wethouder Robert Scholten van de gemeente Epe voor de ingebruikname van 187 nieuwe boogmasten. Dat gebeurde aan de Eekterweg in Vaassen. In opdracht van de gemeente verzorgde Van Gelder Verkeerstechniek de vervanging van de openbare verlichting langs de ‘Dorpenroute’ van Epe naar Vaassen en ook aan de Tongerenseweg in Epe.

Wethouder Scholten is in zijn nopjes met de nieuwe boogmasten. “Ze geven een sfeervol beeld langs de gehele route en geven ook goed de functie van de weg aan, als een gebiedsontsluitingsweg.” Omdat er langs de route veel bomen met laag hangende takken staan is er niet gekozen voor de standaard masten van acht meter hoog, maar zijn er lagere lichtmasten van zes meter hoog geplaatst.

Flinke besparing

In totaal zijn er dus 187 boogmasten geplaatst (samen met aanvullende fietspadverlichting aan de Eperweg) en die zorgen voor flink wat energiebesparing ten opzichte van de oude verlichting. “De nieuwe LED-armaturen zorgen voor een besparing van ongeveer 65 kilowattuur per etmaal. Als je dat op jaarbasis bekijkt dan heb je het over zo’n acht gezinnen die je van stroom zou kunnen voorzien”, aldus Scholten.

Voor wat betreft de energiebesparing is dit circa 1.100 euro per jaar, maar neem je daar ook nog het beheer en onderhoud inclusief de structurele lampvervangingen in mee, dan loopt de besparing op naar ruim 8.000 euro per jaar. Scholten: “dat is natuurlijk heel erg mooi en dit is dan ook weer een goede stap in de totale duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente.”

Bij die 187 boogmasten stopt het overigens niet. Momenteel worden ook langs de overige doorgaande wegen de lichtmasten vervangen. Dit wordt deels gedaan met vrijkomend bruikbaar materiaal, veelal verzinkt stalen lichtmasten langs de ‘Dorpenroute’, zodat er geen goed materiaal wordt verspild.

In het najaar en deels begin 2019 worden de laatste energieverslindende ‘gele’ lampen verwijderd en vervangen door LED-lampen.