Een zeer secuur werk

Ga er maar aan staan. Ondergrondse kabels leggen aan de drukke Zuidas in Amsterdam, zonder dat het doorgaande verkeer er last van mag hebben. En dat niet alleen. Ook nog eens ruimte zien te vinden tussen alle kabels en leidingen die er al liggen. Dat allemaal voor een nieuw stroomvoedingsstation.

Vier weken de tijd had Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken (Van Gelder KLM) om de klus te klaren. Althans, als het om het praktische gedeelte gaat. Want daar ging een hele hoop aan vooraf. “Ik denk dat wij wel een stuk of tien overleggen hebben gehad met opdrachtgever Liander en de gemeente Amsterdam”, zegt projectuitvoerder Gerben van Putten.

En laat dat nou precies één van de redenen zijn waarom dit project zo speciaal is voor Van Gelder. Projectmanager Jeff Meerman, verantwoordelijk voor de gestuurde boringen, kan dat beamen. “Wij hebben er echt vanaf het begin bij gezeten. We hebben het ontwerp gemaakt. We hebben de omgeving gescand en we hebben samen met Liander de planning gedaan. Dat meedenken met de klant is heel belangrijk geweest.”

Want er waren nogal wat regels waar Van Gelder KLM rekening mee hield. Zo mochten de werkzaamheden alleen plaatsvinden in de vakantie van de internationale school die zich aan de Parnassusweg bevindt. En moesten de toegangswegen naar de rechtbank vrij blijven om verdachten te kunnen vervoeren. “Zo’n drukke stad, zoveel materiaal, maar alles kon doorgaan. Het omgevingsmanagement was top”, vindt Gerben.

Gestuurde boringen
Omdat het normale leven dus eigenlijk geen hinder mocht ondervinden van de werkzaamheden was er in het kabeltraject van 1300 meter een gestuurde boring nodig. “Nou doen wij best veel van die gestuurde boringen, maar dit was toch anders dan normaal”, zegt Jeff. “Vooral omdat we weinig ruimte hadden. Bij een boring van 300 meter heb je eigenlijk ook 300 meter tracé achter de boring nodig om de mantelbuizen kwijt te kunnen, maar dat ging hier niet.”

De mantelbuizen op haspels in speciaal gemaakte bokken.
De Integrale Kabels- en Leidingentunnel (ILT).

Maar daar werd een mooie oplossing voor gevonden. “We hebben gekozen om minder ruimte in beslag te nemen door de mantelbuizen op haspels in speciaal gemaakte bokken op te stellen. Zo konden de buizen direct van de haspels in het boorgat worden getrokken”, aldus Jeff.

Onze collega’s moesten zeer secuur te werk gaan, want ze hadden ook te maken met de al aanwezige Integrale Kabels- en Leidingentunnel (ILT). Een tunnel waarin alle kabels en leidingen voor gas, elektriciteit, telecom, water, riolering en stadsverwarming zijn aangelegd. 500 meter lang, 6 meter breed en vooral heel veel kabels en leidingen dus.

Het hele project is volgens plan verlopen. Vooral de samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Liander en Van Gelder ging uitstekend. Dat kan Cock Baltissen, projectmanager van Liander bevestigen. “Dat Van Gelder al zo snel is aangehaakt, dat is echt van toegevoegde waarde geweest. Ze waren zeer proactief en vooral met de boring ook heel flexibel.” Gerben is ook tevreden. “Een mooi stukje vakmanschap, zonder tijdsverlies.”

doorEugénie de Kreij Infra