Gemeente Haarlem en Van Gelder openen spetterend het eerste deel van het Aziëpark

Het eerste deel van het nieuwe Aziëpark in Haarlem is officieel geopend. Op donderdag 6 juni werd de nieuwe fontein aangezet door wethouder Floor Roduner en een leerling van de Rudolf Steinerschool. Daarmee was de opening van eerste deel van het door Van Gelder gerealiseerde park een feit.

Creatieve toepassingen

Het nieuwe park ligt aan de voet van de twee net opgeleverde ronde woontorens Tango en Twister. In het afgelopen jaar heeft Van Gelder het park vormgegeven. Om alles in werking te zetten is een watergang voor de woontorens gegraven. Vervolgens zijn damwanden van twintig meter de grond ingedrukt die uiteindelijk zijn afgewerkt met mooi natuursteen. Daarnaast is geel asfalt voor de wandelpaden gebruikt om een echte eyecatcher te creëren. “Het is de Keukenhof van Schalkwijk”, roept een enthousiaste buurtbewoonster.

Denken in passende mogelijkheden

Projectleider Wouter van Litsenburg: “we waren vroeg bij de voorbereidingen betrokken. Daardoor konden wij de gemeente Haarlem adviseren welke methode zo min mogelijk overlast zou geven voor de bewoners, bij het plaatsen van de damwanden. Dit was erg belangrijk omdat de damwanden op enkele meters afstand van de woontorens de grond in moesten. In overleg met de gemeente is gekozen de damwanden in de grond te drukken. Dit is niet de goedkoopste oplossing, maar wel een oplossing met weinig overlast en met de kleinste kans op schades in de nieuwe woningen.”

Het werk is extra bijzonder omdat de beide torens al bewoond waren tijdens de uitvoering. De ingangen moesten dus bereikbaar blijven. “Het project was een puzzel waarbij we continu looproutes hebben gecreëerd naar de ingangen van de woontorens”, aldus omgevingsmanager Mark Geertman.

“Voor de veiligheid was het belangrijk deze routes duidelijk aan te geven. Gelukkig heb ik goed contact onderhouden met de voorzitter van de VVE. Hierdoor bleven we op de hoogte van wat er speelde bij de bewoners en kon de voorzitter onze planning weer met de bewoners delen. Het contact was zo goed dat ik regelmatig bij hem op de veertiende verdieping op de koffie ben geweest. Zo had ik een mooi overzicht op onze werkzaamheden.”

Het project is voortgekomen uit de raamovereenkomst Groot Onderhoud die Van Gelder en de gemeente Haarlem in 2017 zijn aangegaan. Bekijk hier het volledige project.