Glasvezel Rotterdam

Van Gelder Telecom rolt glasvezelnetwerk uit

Rotterdam zegt ‘ja’ tegen glasvezel

Van Gelder Telecom gaat een gedeelte van Rotterdam van A tot Z voorzien van glasvezel. Gemeente Rotterdam en KPN hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het streven is om 285.000 woningen en bedrijven de komende vijf tot acht jaar aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van KPN. Van Gelder Telecom gaat o.a. de projecten Rotterdam-Blaak en Crooswijk engineren, uitrollen, coördineren en uiteindelijk opleveren.

Rotterdam heeft de ambitie uitgesproken om in 2025 de digitale voorbeeldstad van Nederland te zijn. Het glasvezelnetwerk van KPN is daarvoor hét fundament.

Projectleider Mark Mureau van Van Gelder: “De waarde van een digitale samenleving ondervinden we allemaal sinds maart dit jaar meer dan ooit. Digitaal werken en onderwijs werd ineens heel normaal. Het is zelfs voor velen een vereiste geworden. Daarom is het ontzettend belangrijk dat overal snel internet is. We leggen het netwerk wijk voor wijk, straat voor straat aan, om vervolgens bewoners en bedrijven in Rotterdam aan te sluiten.”

Nieuwbouwprojecten

Al in januari is de enginering gestart om alles in kaart te brengen, van bestaande hoog- en laagbouwwoningen tot bedrijfsobjecten. Ook wordt al rekening gehouden met de komende nieuwbouwprojecten te Rotterdam. Medio september gaat de eerste schop de grond in om het glasvezelnetwerk in de havenstad uit te rollen.

Deuren openen

De geplande werkzaamheden in Rotterdam-Blaak nemen ongeveer 20 maanden in beslag. De eventuele overlast die deze werkzaamheden met zich mee gaan brengen, zullen tot een minimum beperkt worden. Mureau: “Straten die in de ochtend geopend worden, zijn in de avond weer in de oorspronkelijke staat hersteld. Hierover wordt dagelijks op gemeentelijk niveau overlegd. Bewoners worden tijdig op de hoogte gebracht als werkzaamheden in hun straat of buurt aanvangen. Als we glasvezel komen aanleggen ontvangen bewoners en bedrijven hierover vanzelf bericht. We vragen om de deur voor ons te openen en “ja” te zeggen tegen glasvezel.”

Foto: Jesje Veling

doorEugénie de Kreij Infra