Werken met buizen van een meter doorsnee

Een speciale klus voor Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken bij Leiden. In opdracht van Dunea worden er in twee bestekken nieuwe waterleidingen aangebracht. Niets bijzonders zou je zeggen, maar in een van die bestekken gaat het om een waterleiding met een doorsnee van 1 meter. “Dat zijn best forse buizen”, zegt uitvoerder Jeroen Verkleij. “Het zijn buizen van zo’n zeven meter lang die wel 2700 kilo wegen. Daar werken we niet elke dag mee.”

Traject van vijf jaar

Sterker nog, daar werken ze bij Van Gelder KLM nooit mee. “Dat we dit werk doen is dan ook een mijlpaal”, zegt projectmanager Gijs Middelweerd. “We zijn een jaar of vijf bezig geweest om op het punt te komen dat we nu deze buizen mogen leggen.”

Dat heeft alles te maken met het voldoen aan de CKB-(Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven)eisen. “We hebben de certificaten op orde, voldoen aan vrijwel alle punten van de CKB en daardoor hebben we, in combinatie met vele goede referenties en goedwerkverklaringen, ons kunnen inschrijven op dit project”, verklaart Gijs.

“Leuk om te doen”

Dat het leggen van deze grote buizen de eerste keer is zorgt niet voor extra spanning. “Het zorgt juist voor ontspanning”, grapt Jeroen. “Zonder gekheid, het is gewoon leuk om te doen. Je moet zorgen dat je alles goed organiseert, de juiste mensen hebt en de montagehandleiding goed doorneemt. Dan is het vervolgens niet zo’n groot probleem om de buizen te plaatsen.”

In totaal wordt er een nieuwe waterleiding aangebracht over een tracé van driehonderd meter, bij de Ir. G. Tjalmaweg en de aansluiting met de A44. Dit alles ten behoeve van het project Rijnlandroute. Ook een project waar Aannemingsmaatschappij Van Gelder aan werkt. “Maar dat is weer een ander gedeelte, dus we komen elkaar niet tegen”, aldus Verkleij.