Kabelverbinding Tiel – Zaltbommel

Project Info

 • Opdrachtgever

  TenneT TSO B.V.

 • Type project

  UAV-GC

 • Projectomvang

  +/- €7.770.000

 • Uitvoeringsperiode

  juni - december 2019

Ondergrondse kabelverbinding Bommelerwaard

Bij een langdurige storing, zoals het Apache-incident in 2007, waarbij beide circuits Tiel-Zaltbommel beschadigd raakten, komt het gebied de Bommelerwaard langdurig zonder stroom te zitten. Dit maakt het gebied kwetsbaar. TenneT wilde de duurzaamheid van het hoogspanningsnet in Bommelerwaard verbeteren door de zogenoemde 'uitloper' van het hoogspanningsgebied op te lossen door de aanleg van een nieuwe ondergrondse 150 kV kabelverbinding.

Werkzaamheden

In opdracht van TenneT heeft Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken gewerkt aan het ontwerp en de realisatie van een nieuwe ondergrondse 150 kV kabelverbinding tussen het hoogspanningsstation Zaltbommel (veld 10) en het opstijgpunt Wamel in de bestaande 150 kV verbinding Druten-Tiel. Dit werk vroeg om een nauwe samenwerking met nevenonderaannemers en andere omgevingspartijen. Daarnaast zijn er maar liefst 41 gestuurde boringen uitgevoerd om het werk te kunnen realiseren.

Bescherming van het ecosysteem

Van Gelder heeft ervoor gezorgd dat er op meerdere locaties amfibieschermen werden toegepast ter bescherming van het ecosysteem. Daarnaast werden de boorbuizen gevuld met water om zo wrijvingsweerstand te beperken. Verder werd er gewerkt met een IPM-organisatie en werden medewerkers ingezet die de cursus 'Veilig werken langs de weg' hebben gevolgd. Op O.B.S. de Tweestromenschool en Sportvereniging Heerewaarden werden projectflyers uitgedeeld en tot slot werd er een dode hoek instructie gegeven. Op deze manier werd het werk voor álle betrokkenen zo veilig mogelijk uitgevoerd.

Veiligheidscampagne 'Ben je in beeld?'

Zowel voor TenneT als Van Gelder staat veiligheid altijd op nummer één! En veiligheid gaat verder dan het dragen van een bouwhelm en het afschermen van mogelijk gevaarlijke plekken. Om weggebruikers bewust te maken van het feit dat TenneT en Van Gelder aan het werk waren, voerden we bij de scholen een campagne. De verkeersveiligheidscampagne 'Ben je in beeld?' was erop gericht verkeersdeelnemers bewust te maken van het feit dat ze niet altijd zichtbaar zijn voor vrachtwagens. Fietsers, maar ook bromfietsers kregen tips, zodat ze alert waren in de buurt van bouwverkeer.