Onderhoud openbare verlichting | In 31 gemeentes in Oost Nederland

Project Info

 • Opdrachtgever

  Diverse gemeentes

 • Type contract

  RAW

 • Projectomvang

  -

 • Uitvoeringsperiode

  2 - 5 jaar

300.000 lichtpunten, 3000 schademasten en gemiddeld een 8 voor klanttevredenheid. Dit zijn totaalgetallen die voortkomen uit 31 onderhoudscontracten. Voor diverse gemeenten voert Van Gelder Verkeerstechniek het beheer, onderhoud en vernieuwing aan de openbare verlichting uit.

 

 

Werkzaamheden

Onze monteurs reizen bijna heel Nederland door. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van lichtpunten. De werkzaamheden omvatten bijvoorbeeld het onderhoud aan bestaande lichtmasten, bekabeling, voedingskasten en armaturen en de aanleg van nieuwe openbare verlichting in nieuwbouw- en vervangingsprojecten.

Het aantal lichtpunten verschilt per gemeente, maar in totaal zijn het er 300.000. Zo vervangen we voor een aantal gemeenten de conventionele lampen voor LED-armaturen, gebruiken we op afstand programmeerbare armaturen en zorgen we voor betrouwbare verlichting voor de sociale veiligheid en ter oriëntatie.

Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor ruim 3000 schademasten. Dit houdt in dat we deze masten veilig stellen en vervangen. Om te garanderen dat alle lampen blijven branden, verzorgt Van Gelder Verkeerstechniek de 24/7-storingsdienst. Onze monteurs draaien om en om nacht- en weekenddiensten.

Energiereductie voor Dronten

Bij verschillende projecten in Dronten worden op afstand programmeerbare Digistreet en UrbanStar armaturen van Siginfy en Teceo armaturen van Schréder gebruikt. Deze armaturen onderscheiden zich doordat het dimregime aan te passen is, waarmee kan worden ingespeeld op veranderingen. Bovendien geven ze een signaal af als ze niet meer werken. Dat scheelt een hoop rondjes rijden om te controleren of ze het nog doen.

De armaturen zijn bijzonder geschikt voor de toekomst. Er zijn namelijk diverse sensoren die op de armaturen geplaatst kunnen worden, zoals CO2-meters en bewegingsmelders. Een voorbeeld van een gebruikte toepassing hiervan, is dat de verlichting van 10% naar 100% kan gaan als er een vrachtwagen aan komt en weer terug naar 10% gaat als deze is gepasseerd. Daarnaast worden er, met name in de woonwijken, flink wat conventionele armaturen en lichtmasten vervangen door exemplaren met LED-verlichting. Dat levert een flinke energiereductie op.

Eerste keer VRI voor Zevenaar

In de gemeente Zevenaar zorgt Van Gelder Verkeerstechniek ook voor het onderhoud van het gemeentelijke openbare verlichtingsnet. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van verkeersregelinstallaties (VRI). Voor Van Gelder Verkeerstechniek regio Oost is het voor het eerst dat de VRI’s deel uitmaken van het contract.

Vertrouwd verder

Met het onderhoud en vernieuwen van de openbare verlichting ontzorgen wij de 31 gemeentes. Elk project voeren we namelijk in één doorlopend proces uit, zonder nodeloze overdrachten en vertragingen. Vanuit de gemeentes scoren we gemiddeld een 8 op klanttevredenheid. Het hoogst gewaardeerde onderdeel is de samenwerking tussen de gemeente en de medewerkers van Van Gelder.

Waarderend evalueren

Een van de geheimen van een goede samenwerking tussen Van Gelder en de gemeente Dronten is het zogenaamde ‘waarderend evalueren’. Normaal gesproken deelt een gemeente cijfers en opmerkingen uit om de tevredenheid daarmee uit te drukken, maar bij het waarderend evalueren kan Van Gelder ook wat teruggeven. Gedurende het gehele contract wordt de samenwerking daar alleen maar beter van.

Een vlotte en veilige doorstroming van het wegverkeer, dat is waar Van Gelder Verkeerstechniek zich elke dag sterk voor maakt. In alle bescheidenheid, maar zeker met ambitie, gaan we vertrouwd verder.