Beter Benutten Maatregel A1 Hoevelaken

Project Info

 • Opdrachtgever

  Rijkswaterstaat Programma’s, Projecten en Onderhoud

 • Type contract

  UAV-Gc met Best Value Aanpak

 • Projectomvang

  € 15.400.000

 • Uitvoeringsperiode

  2014 - 2015

Rijkswaterstaat heeft samen met regionale overheden en het bedrijfsleven een pakket aan maatregelen opgesteld met als doel om bereikbaarheid en doorstroming te vergroten door bestaande knelpunten op te lossen. De verbreding van de A1 Bunschoten – Hoevelaken is één van deze maatregelen in de regio Amersfoort, evenals het verbeteren van aansluiting Bunschoten.

De A1 tussen Bunschoten en knooppunt Hoevelaken is verbreed van twee naar drie rijstroken in de richting van Amsterdam naar Apeldoorn. Door de verbreding van de A1 is ook het zuidelijk viaduct over het spoor (Amersfoort-Zwolle) en de Brenninkmeijerlaan vervangen.

Hinder en overlast

Hinder en overlast voor de omgeving zijn bij de realisatie van infrastructurele projecten onvermijdelijk. Combinatie Van Gelder - Mobilis streefde ernaar de hinder en overlast voor de directe omgeving te beperken. Dit is mede gerealiseerd door o.a.:

 1. De doorstroming van het verkeer op de A1 te blijven waarborgen;
 2. Duidelijke omleidingsroutes te plaatsen tijdens de afsluitingen;
 3. Het nieuwe viaduct wordt gefundeerd op boorpalen, waardoor geen trillingen en minder geluidsoverlast veroorzaakt wordt voor de omgeving.

Overlast en hinder die onoverkomelijk is, wordt vroegtijdig gecommuniceerd. Hiervoor had Van Gelder zwaar ingezet op omgevingsmanagement en gaf zij dagelijks en met succes invulling aan de spreuk: “Beter een goede buur, dan een verre vriend!”

Bekijk hier een korte film over het project.