Deelproject onderhoudscontract Amersfoort

Project Info

 • Opdrachtgever

  gemeente Amersfoort

 • Type contract

  Raamovereenkomst

 • Projectomvang

  -

 • Uitvoeringsperiode

  maart 2019 - maart 2023

Voor de gemeente Amersfoort voeren we verschillende werkzaamheden uit als het gaat om het uitvoeren van vervanging en onderhoud aan de openbare verlichting. Naast deze werkzaamheden heeft Van Gelder Verkeerstechniek onlangs een bijzonder deelproject opgeleverd: het verlichten van de Amersfoortse Stier.

De Amersfoortse Stier

De Stier is een stalen beeld dat door de Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert is gemaakt voor de manifestatie Urban Wijland in 2006. Het beeld is te bewonderen op de rotonde aan de Flierbeeksingel bij de Kamp. Alleen kon men in het donker de stier niet heel goed zien.

Werkzaamheden

Daarom werd Van Gelder Verkeerstechniek en Verlichting ingezet om de Stier zo uit te lichten dat deze ook in het donker te bewonderen is. Voordat we begonnen met het plaatsen van de verlichting zijn er lichtberekeningen uitgevoerd. Dit houdt in dat je bepaalde lichtelementen, zoals aantallen en type verlichting, visualiseert. Aan de hand van deze visualisatie konden we inschatten of de Stier optimaal zou worden verlicht.

Na het maken van deze visualisatie konden onze medewerkers starten met plaatsen van  de spots die zijn voorzien van LED-verlichting. Deze werkzaamheden voerden we overdag uit. In de avond bekeken we de positie van de spots. Zo werden ze goed gekanteld zodat de Stier nu prachtig in het donker wordt verlicht.