Delphi

Project Info

 • Opdrachtgever

  ProRail

 • Type project

  UAV-gc

 • Projectomvang

  € 13.000.000

 • Uitvoeringsperiode

  augustus 2017 - juni 2018

In opdracht van ProRail voerden Van Gelder Rail en Van Gelder Telecom samen werkzaamheden uit in het Delphi-project. In een halfjaar werden, langs tachtig kilometer spoor, verbindingen aangelegd voor een nieuw glasvezelnetwerk. Dat nieuwe netwerk was nodig omdat het oude netwerk (ATM) aan vervanging toe was. Het ging om de trajecten Amsterdam Centraal - Utrecht Centraal en Heerhugowaard - Den Helder.

Samenwerking

Het Delphi-project was een echt combinatiewerk voor Van Gelder. Voor de tender bundelden beide werkmaatschappijen al hun krachten. Met groot succes. Op kwaliteitsgebied scoorde Van Gelder 96 punten, daar waar er 100 mogelijk waren. In het project waren VG Rail en VG Telecom verantwoordelijk voor de aanleg. VG Rail zorgde voor de aanleg van mantel- en multiductbuizen, Telecom mocht vervolgens de glasvezelkabels blazen en die afmonteren.

Complexiteit

Tijdens de aanleg van de mantel- en multiductbuizen kwam VG Rail zo'n 35 tot 40 gebouwen van ProRail tegen. Dat maakte het een complex project, omdat de buizen daar in- en uitgevoerd moesten worden. De buizen moesten in het gebouw boven de grond komen, zodat het desbetreffende gebouw ook aangesloten kon worden op het nieuwe glasvezelnetwerk. Daarnaast was VG Rail bij die gebouwen en op de rest van het traject afhankelijk van bestaande invoeren, kruisingen en kabelkokers. Konden die niet worden gebruikt, dan zouden daar andere oplossingen voor moeten worden gevonden binnen de gestelde tijd.

De reiziger had geen hinder

VG Rail en VG Telecom werkten dus een halfjaar aan tachtig kilometer spoor, maar daar heeft de treinreiziger geen last van gehad. Er werd gewerkt achter een fysieke afscherming, zodat de treinen gewoon konden blijven rijden. Op stations en emplacementen werd gewerkt in treinvrije periodes: 's nachts of in (langere) buitendienststellingen. Incidenteel moest er een perron worden opengebroken omdat het bestaande tracé daar lag.