Delphi

Project Info

 • Opdrachtgever

  ProRail

 • Uitvoeringsperiode

  Augustus 2017 - juni 2018

 • Type project

  UAV-gc

 • Projectomvang

  € 13.000.000

Tachtig kilometer spoor

In opdracht van ProRail voeren Van Gelder Rail en Van Gelder Telecom samen werkzaamheden uit in het Delphi-project. In een halfjaar worden, langs tachtig kilometer spoor, verbindingen aangelegd voor een nieuwe glasvezelnetwerk. Dat nieuwe netwerk is nodig omdat het oude netwerk (ATM) aan vervanging toe is. Het gaat om de trajecten Amsterdam Centraal - Utrecht Centraal en Heerhugowaard - Den Helder. 30 juni 2018 is de oplevering.

Samenwerking

Het Delphi-project is een echt combinatiewerk voor Van Gelder. Voor de tender bundelden beide werkmaatschappijen al hun krachten. Met groot succes. Op kwaliteitsgebied scoorde Van Gelder 96 punten, daar waar er 100 mogelijk waren. In het project zijn VG Rail en VG Telecom verantwoordelijk voor de aanleg. VG Rail zorgt voor de aanleg van mantel- en multiductbuizen, Telecom mag vervolgens de glasvezelkabels blazen en die afmonteren.

Complexiteit 

Tijdens de aanleg van de mantel- en multiductbuizen komt VG Rail zo'n 35 tot 40 gebouwen van ProRail tegen. Dat maakt het een complex project, omdat de buizen daar in- en uitgevoerd moeten worden. De buizen moeten in het gebouw boven de grond komen, zodat het desbetreffende gebouw ook aangesloten kan worden op het nieuwe glasvezelnetwerk. Daarnaast is VG Rail bij die gebouwen en op de rest van het traject afhankelijk van bestaande invoeren, kruisingen en kabelkokers. Kunnen die niet worden gebruikt dan zullen daar andere oplossingen voor moeten worden gevonden binnen de gestelde tijd.

Geen last reiziger

VG Rail en VG Telecom werken dus een halfjaar aan tachtig kilometer spoor, maar daar heeft de treinreiziger geen last van. Er wordt gewerkt achter een fysieke afscherming, zodat de treinen gewoon kunnen blijven rijden. Op stations en emplacementen wordt er gewerkt in treinvrije periodes: 's nachts of in (langere) buitendienststellingen. Incidenteel zal er een perron moeten worden opengebroken omdat het bestaande tracé daar ligt.

Picture of Pascal IJsseldijk

Projectmanager

0525 659 888

Pascal IJsseldijk