Bouwteam | Elektrische buslaadvoorziening gemeente Zwolle

Project Info

 • Opdrachtgever

  Gemeente Zwolle

 • Type contract

  Bouwteam

 • Projectomvang

  €1.300.000

 • Uitvoeringsperiode

  januari - oktober 2020

Eind dit jaar rijden elektrische stads- en streekbussen door Zwolle. Daar zorgt Aannemingsmaatschappij Van Gelder voor in opdracht van de Gemeente Zwolle. Dit doen we door de aanleg van elektrische buslaadvoorzieningen.

Met deze elektrische buslaadvoorzieningen voldoet de Gemeente Zwolle aan emissievrij regionaal busvervoer. In 2025 moeten namelijk bussen zero emissie zijn en in 2030 zelfs alle rijdende bussen. De lucht op het busstation en in het stationsgebied blijft hierdoor schoon. Dit omdat bussen dan geen CO2-uitstoot meer hebben.

Bouwteamsamenstelling

De aanleg van de laadvoorzieningen op het busstation werd voorbereid in een bouwteamverband. Het bouwteam is een samenwerkingsverband waarin de deelnemers met behoud van ieders zelfstandigheid en verantwoordelijkheid samenwerken aan de voorbereiding van het project.

Werkzaamheden

Om de elektrische buslaadvoorzieningen te realiseren, bouwen we een nieuw inkoopstation voor de energievoorziening. Met diverse ruimtes voor de technische installaties zoals een middenspanningsverdeler en stroomverdeelinrichting naar de bussen. Daarnaast verzorgen we de voorbereiding op het busstation inclusief de mantelbuizen en een avegaarboring.

Integrale samenwerking

Als Van Gelder voeren wij ons werk vaak uit dicht op het spoor. Alle technische aspecten vanuit ondergrondse infra, werken in de spooromgeving en installatiekennis bij hoogspanningsinstallaties vanuit Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken en Rail, komen samen met de civiele en procesmatige aanpak in het bouwteam vanuit de Aannemingsmaatschappij.

De komende periode verrichten we veel werk. Volgens projectleider Jan Diepeveen kunnen we goed onder druk presteren. “het wordt wel een uitdaging, want het totale tijdsbestek voor realisatie is heel kort zeker in combinatie met grote aantal stakeholders. Gelukkig hebben we in dit bouwteam te maken met korte lijnen en kunnen we snel schakelen. Het komt dus helemaal goed.”

Met de aanleg van elektrische buslaadvoorzieningen voldoen we aan de wens én maken we de OV-knoop Zwolle aantrekkelijker.