Herinrichting Proveniersplein

Project Info

  • Opdrachtgever

    Gemeente Rotterdam

  • Uitvoeringsperiode

    Mei 2016 - januari 2018

  • Type project

    RAW-contract

  • Projectomvang

    € 2.831.000

Sluitstuk vernieuwing Rotterdam Centraal

In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft Aannemingsmaatschappij Van Gelder het Proveniersplein, aan de achterzijde van het centraal station in Rotterdam, vernieuwd. Dit was het laatste deel van de complete vernieuwing van Rotterdam Centraal. De Aannemingsmaatschappij heeft het project drie maanden eerder opgeleverd dan contractmatig was voorzien. 

Werkzaamheden

Binnen de projectgrenzen is de gehele infrastructuur vervangen en aangepast, zoals: 

  • Vernieuwing van het hoofdriool
  • Rijwegen en fietspaden vernieuwd
  • Voetpaden en stationsplein vernieuwd
  • Vernieuwing gehele tramspoor

Ook zijn er binnen het werk nog twee nieuwe bruggen aangelegd, waarvan één voor auto- en tramverkeer. Verder is er een grote waterpartij gegraven. 

Natuursteen

Voor de vernieuwing van het stationsplein is natuursteen gebruikt, waarbij het lijnenspel een geheel diende te vormen met de bestrating in het centraal station en de Provenierstunnel. De Aannemingsmaatschappij heeft dit natuursteenwerk geheel met eigen personeel gerealiseerd. Van Gelder Verkeerstechniek en Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken waren verantwoordelijk voor de openbare verlichting en de gestuurde boringen. Een mooi Van Gelder-breed project dus.