Herinrichting Splitting Drachten

Project Info

  • Opdrachtgever

    Gemeente Smallingerland

  • Uitvoeringsperiode

    Augustus 2017 - voorjaar 2018

  • Type project

    UAV - RAW

Werkzaamheden aan de Splitting in Drachten

Aannemingsmaatschappij Van Gelder voerde in opdracht van de gemeente Smallingerland de herinrichting van de Splitting uit.

De Splitting is één van de belangrijkste verkeersaders van Drachten. Er wordt wel gezegd dat dit de drukste busroute van Fryslân is. Door de nieuwbouw van de Friese Poort is de verkeerssituatie aan de Splitting de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. De toegang tot de school bevindt zich nu aan de Splitting, eerder zat de ingang van de school in de achterliggende straten.
De Splitting is een veelgebruikte weg. Doorstroming en verkeersveiligheid waren daarom belangrijke items bij de herinrichting.

Scheiding fietsers en auto's 
Het plan voor de herinrichting zette in op een scheiding van fietsers en auto's, veilige oversteekplaatsen en een groene laanstructuur. De hoofdrijbaan kreeg een breedte van 6 meter. Na de herinrichting van de Splitting konden fietsers zowel aan de noord- als aan de zuidzijde in twee-richtingen fietsen. In de bocht van de Splitting nabij CGS Liudger kwam een nieuwe entree naar het leerpark in de vorm van een fietsrotonde. Dit is de tweede fietsrotonde van Nederland. Van Gelder heeft in 2013 ook de eerste fietsrotonde van Nederland, in Zwolle, aangelegd.

Bushalte en oversteken
De bushalte Splitting werd verplaatst naar de nieuwe entree van het ROC Friese Poort. Leerlingen kunnen op deze manier voor de deur van hun school uitstappen. Er kwamen twee veilige en overzichtelijke oversteekplekken.

Planning
De werkzaamheden aan de Splitting zijn gestart op 28 augustus en in het voorjaar van 2018 afgerond. Autoverkeer richting het centrum van Drachten werd geadviseerd om via de A7 (afrit Drachten-Centrum) te rijden. Fietsers en voetgangers konden tijdens de werkzaamheden blijven passeren.

Meer informatie

Onze stagiair Job heeft gevlogd over de werkzaamheden. Deze vlogs zijn te zien op Youtube.