Herinrichting Splitting Drachten

Project Info

 • Opdrachtgever

  Gemeente Smallingerland

 • Type contract

  UAV - RAW

 • Projectomvang

  -

 • Uitvoeringsperiode

  augustus 2017 - voorjaar 2018

Aannemingsmaatschappij Van Gelder voerde in opdracht van de gemeente Smallingerland de herinrichting van de Splitting uit.

De Splitting is één van de belangrijkste verkeersaders van Drachten. Er wordt wel gezegd dat dit de drukste busroute van Fryslân is. Door de nieuwbouw van de Friese Poort is de verkeerssituatie aan de Splitting de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. De toegang tot de school bevindt zich nu aan de Splitting, eerder zat de ingang van de school in de achterliggende straten. De Splitting is een veelgebruikte weg. Doorstroming en verkeersveiligheid waren daarom belangrijke items bij de herinrichting.

Scheiding fietsers en auto's

Het plan voor de herinrichting zette in op een scheiding van fietsers en auto's, veilige oversteekplaatsen en een groene laanstructuur. De hoofdrijbaan kreeg een breedte van 6 meter. Na de herinrichting van de Splitting konden fietsers zowel aan de noord- als aan de zuidzijde in twee-richtingen fietsen. In de bocht van de Splitting nabij CGS Liudger kwam een nieuwe entree naar het leerpark in de vorm van een fietsrotonde. Dit is de tweede fietsrotonde van Nederland. Van Gelder heeft in 2013 ook de eerste fietsrotonde van Nederland, in Zwolle, aangelegd.

Bushalte en oversteken

De bushalte Splitting werd verplaatst naar de nieuwe entree van het ROC Friese Poort. Leerlingen kunnen op deze manier voor de deur van hun school uitstappen. Er kwamen twee veilige en overzichtelijke oversteekplekken.

Vlogs

Onze stagiair Job heeft gevlogd over de werkzaamheden. Deze vlogs zijn te zien op Youtube.