Kleurrijke verlichting voor Steenwijk

Project Info

 • Opdrachtgever

  Gemeente Steenwijkerland

 • Type contract

  RAW (onderhoudsbestek)

 • Uitvoeringsperiode

  januari - september 2019

 • Contractperiode

  mei 2017 - mei 2021

De Markt in Steenwijk is getransformeerd tot een unieke, kleurrijke omgeving. Naar aanleiding van deze metamorfosewerkzaamheden heeft Van Gelder Verkeerstechniek, als sluitstuk, de verlichting aangebracht.

In Steenwijkerland is Van Gelder verantwoordelijk voor het onderhoud aan de openbare verlichting. Aansluitend op deze werkzaamheden brachten wij, in opdracht van de gemeente, nieuwe verlichting aan op de Markt.

Sfeervol

De wens van de gemeente was om de Markt meer sfeer te geven. Dit werd gerealiseerd door het aanbrengen van nieuw straatwerk, nieuwe geplante bomen en het plaatsen van een nieuwe fontein. Om alles af te maken en optimaal te verlichten, bracht Van Gelder nieuwe lichtmasten en armaturen aan.

Unieke verlichting

Het ging hierbij niet om het plaatsen van ‘gewone’ verlichting, maar om RGB-verlichting bestaande uit 16,7 miljoen kleuren. De fontein bestond al uit deze type verlichting. Om het een geheel te laten zijn, werden de armaturen hier ook van voorzien.

Voordat we begonnen met de werkzaamheden hebben we met Signify en de gemeente het een en ander doorgenomen. Op basis daarvan hebben wij, samen met Signify, plannen geschreven en deze aan de gemeente voorgelegd. Na het akkoord gingen we aan de slag met het aanbrengen van de masten en armaturen. Ook hebben we bij de (nieuwe) geplaatste negen bomen grondspots geplaatst om alles zo optimaal mogelijk uit te lichten.

Ingewikkeld stukje software

Op de Markt zijn drie verschillende manieren van verlichting aangebracht: de fontein, de lichtmasten en de grondspots. Alles draait op RGB-verlichting waar 16,7 miljoen kleuren in verschillende scenario’s kunnen worden gemaakt. De verlichting draait middels een voorgeprogrammeerd programma, die vraagt om een goed georganiseerde software.

Deze software heeft Signify uitgezocht en uitgewerkt. Om alle verlichting op elkaar aan te laten sluiten is er een koppeling gemaakt met het systeem van Rots Maatwerk. Samen met de gemeente en ondernemers is de kleurafstemming bepaald. Op basis van deze uitkomsten heeft Rots Maatwerk diverse lichtshows ingesteld.