Verbeteren zichtbaarheid en veiligheid | Gemeente Noordoostpolder

Project Info

 • Opdrachtgever

  Gemeente Noordoostpolder

 • Type contract

  RAW

 • Projectomvang

  € 52.032,-

 • Uitvoeringsperiode

  september 2017

In opdracht van de gemeente Noordoostpolder heeft Aannemingsmaatschappij Van Gelder het Mergellandpad in Emmeloord voorzien van Luxovit. Dit is een lichter soort asfalt waardoor we de zichtbaarheid en veiligheid van Emmeloord hebben verbeterd.

Duurzaam en veilig

Luxovit is een witte steenslag die deel uitmaakt van de asfaltdeklaag. Het voordeel van het gebruik van Luxovit is dat het minder gevoelig is voor opwarming in de zomer en dat voorkomt weer spoorvorming. Daarnaast leidt het gebruik van Luxovit tot een besparing van wel 33% op de openbare verlichting.

Ook op het gebied van veiligheid scoort Luxovit goed. De reflecterende eigenschappen blijven bij regen behouden en op die manier is de weg altijd zichtbaar voor de weggebruiker. Wegen in buitengebieden (die slecht verlicht zijn) zijn met Luxovit ook beter zichtbaar. Al met al draagt deze steenslag dus bij een beter milieu en zorgt het voor verhoogde sociale- en verkeersveiligheid.

Werkzaamheden

De werkzaamheden maakten deel uit van de raamovereenkomst voor het asfaltonderhoud in de Noordoostpolder & Urk. In dit geval ging het, bij het Mergellandpad in Emmeloord, om een totale oppervlakte van 1805 vierkante meter.