Maastunnel Rotterdam

Project Info

 • Opdrachtgever

  Combinatie Aanpak Maastunnel

 • Type project

  In onderaanneming

 • Projectomvang

  € 1.300.000

 • Uitvoeringsperiode

  juli 2017 - juli 2019

Geel asfalt en natuursteenbanden

In opdracht van de Combinatie Aanpak Maastunnel (CAM) heeft Aannemingsmaatschappij Van Gelder gewerkt aan de grote renovatie van de Maastunnel in Rotterdam. De eerste buis, van Noord naar Zuid, was al eerder opgeleverd. In juli 2019 is ook de tweede buis, van Zuid naar Noord, gerenoveerd.

De werkzaamheden in de monumentale tunnel bestonden uit het verwijderen van de natuursteenbanden en het asfalt, om vervolgens het betonoppervlak voor te behandelen, een vloeistofdicht membraan aan te brengen en de natuursteenbanden weer terug te plaatsen. Dat het verwijderen en terugplaatsen van die banden nogal een opgave is geweest lees je in dit verhaal.

Geel asfalt

Na bovengenoemde werkzaamheden was de tunnelbuis klaar voor het nieuwe asfalt. Geen gewoon asfalt, maar geel asfalt. Daar is door de architect voor gekozen om zo de tunnel weer het cachet van vroeger te geven, toen het wegdek in de oudste tunnel van Nederland (uit 1942) nog bestond uit gele stenen. In het gele asfalt van Van Gelder zit een witte reflecterende steensoort die, in combinatie met gele LED-lampen op de wanden, ervoor zorgt dat de gele kleur behouden blijft.