Weg van de Toekomst, Oss

Project Info

 • Opdrachtgever

  Gemeente Oss

 • Type contract

  Design en Construct onder UAV-gc

 • Projectomvang

  €6.000.000,-

 • Uitvoeringsperiode

  januari 2011 - juli 2013

In 2011-2013 heeft een bouwcombinatie van Ballast Nedam en Van Gelder (Pro 329) de drukke, verouderde N329 bij Oss omgetoverd in een hypermoderne 'Weg van de Toekomst', waarin de modernste technieken belangrijk bijdragen aan een vlotte doorstroming en een energieneutrale exploitatie.

Files vroegen om ingrijpende aanpak

De vele files tussen knooppunt Paalgraven en de Osse haven waren voor de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Oss destijds aanleiding voor een ingrijpende aanpak van de N329. Hiertoe is de weg verbreed tot 2 x 2 rijstroken over een tracé van 6,4.km, kwam er een ongelijkvloerse kruising met de Julianasingel/Hartog Hartogsingel en zijn er drie fietstunnels gerealiseerd ter hoogte van de kruisingen Gasstraat Oost, Berghemseweg en Singel '40/'45.

Ambitieuze doelstellingen

Ook hanteerde de opdrachtgever ambitieuze doelstellingen op het gebied van zichtbare innovatie, esthetische vormgeving,  energiebesparing en CO2-uitstoot. Zo moest de weg energie- en CO2-neutraal worden uitgevoerd.

Geavanceerde LED-technologie

Pro N329 onderscheidde zich in het project vooral door fraai vormgegeven verkeersregelinstallaties en openbare verlichting met duurzame regelingen en geavanceerde LED- technologie volgens het Flowman-concept. Van Gelder optimaliseerde dit baanbrekende concept tot een betrouwbaar werkend verkeersbegeleidingssysteem dat weggebruikers met LED-verlichting tot een optimale rijsnelheid verleidt. Mede hierdoor is de doorstroming op de hoofdweg en de zijwegen aanmerkelijk verbeterd en daalde het aantal files fors, en daarmee ook de uitstoot van CO2.

Nog tijdens de realisatiefase werd het project bekroond met de Dubo Award 2012 en de Hier Energie Nul prijs.