Ombouw schakelstation Heerenveen

Project Info

 • Opdrachtgever

  ProRail

 • Uitvoeringsperiode

  Juli 2017 - juni 2018

 • Type project

  UAV-gc

 • Projectomvang

  € 5.375.000

Van schakelstation naar onderstation

In opdracht van ProRail werkt Van Gelder Rail in Heerenveen aan de ombouw van een schakelstation naar een onderstation (OS Heerenveen). De realisatie van het onderstation maakt het mogelijk om met meer treinen te rijden op het traject Zwolle - Leeuwarden. In juni 2018 zijn alle werkzaamheden klaar.
 
Meer vermogen
Door de realisatie van een onderstation kan meer vermogen geleverd worden aan de 1500 Volt bovenleiding. Daardoor kunnen meer treinen tegelijk op het traject rijden. Om het onderstation te realiseren wordt een compleet nieuw gebouw neergezet. Het bestaande schakelstation zal nadien worden gesloopt. Ook is het noodzakelijk om 20kV kabels te leggen van het onderstation Oudehaske van Liander, naar het onderstation van ProRail. Op dat tracé van 6,5 kilometer zijn drie gestuurde boringen nodig. Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken verzorgt de gestuurde boringen.
 
Erkenning
Voor hoofdaannemer Van Gelder Rail was OS Heerenveen een belangrijk project voor het verkrijgen van de Erkenning Energievoorziening (EV) van ProRail. Daarvoor waren al een aantal pilotprojecten succesvol uitgevoerd. Het project in Heerenveen vormde de laatste stap. Van Gelder Rail kreeg op 13 april officieel de erkenning en is nu één van de zes vaste spooraannemers voor ProRail om EV-werkzaamheden uit te voeren en kan zich daarmee verder ontwikkelen.
 
Geen overlast
De werkzaamheden bij het onderstation in Heerenveen en het spoor veroorzaken geen overlast voor de reizigers en de treinen. Langs het spoor wordt er gewerkt achter fysieke afscherming en voor het neerzetten van het nieuwe gebouw is het bouwterrein zo geplaatst dat de omgeving er geen last van heeft.
 

Picture of Barry van der Grift

Projectmanager

0525 659 888

Barry van der Grift