Treinbeveiliging Hoekse Lijn

Project Info

 • Opdrachtgever

  Bombardier Transportation Netherlands B.V.

 • Type contract

  UAV-gc

 • Projectomvang

  -

 • Uitvoeringsperiode

  2016 - 2017

Van Gelder Rail verzorgde, in opdracht en naar ontwerp van Bombardier, het aanleggen van het complete treinbeveiligingssysteem. Dit ten aanzien van de ombouw van de Hoekse Lijn naar light rail.

De doelstelling van dit project was het ombouwen van de normale spoorlijn naar light rail en koppeling aan het metronetwerk van RET. Dit ging om het spoortracé van de Hoekse Lijn tussen Schiedam-Centrum en het station Hoek van Holland Strand. Het project doorkruiste Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland. De Hoekse Lijn biedt reizigers een veilige, aantrekkelijke en vlotte reis.

Daarnaast is het voor enkele bedrijven langs het de Hoekse Lijn van belang dat zij hun goederen over het spoor kunnen vervoeren. Daarom is gemengd verkeer mogelijk, zowel goederentreinen als metro. Een unicum voor Nederland. Het traject was onderdeel van het netwerk van ProRail en is nu onderdeel van het Rotterdamse metronetwerk en wordt beheerd door RET (Rotterdams Elektrische Tram).

Werkzaamheden

Van Gelder Rail heeft een groot aantal overwegen aangepast. Daarnaast zijn negen nieuwe technische ruimtes (REB) geplaatst en aangesloten, inclusief fundatie en intern kabelwerk. Verder is alle baanapparatuur geplaatst, aangesloten en getest, voor zowel de sporen als de wissels.