Vervangen TPRB door PRL voor Friesland Noord

Project Info

 • Opdrachtgever

  Movares Nederland B.V.

 • Type project

  UAV-gc

 • Projectomvang

  -

 • Uitvoeringsperiode

  maart - juli 2016

Voor ProRail heeft Van Gelder Rail, in opdracht van hoofdaannemer Movares, de TPRB vervangen door een PRL. ProRail wenste dat dit vervangen werd, zodat de baanvakken Leeuwarden - Stavoren en Leeuwarden - Harlingen Haven worden bediend. Ook zodat er een betere reactie is en meer overzicht en sturing bij incidenten. Door deze verandering is de veiligheid verhoogd.

TPRB staat voor Ter Plaatse Bediende Relais Beveiliging. In het kort houdt dit in dat de machinist de rijweg instelt. Er is geen centrale sturing en daarnaast is er weinig informatie beschikbaar bij storingen. PRL staat voor Procesleiding. Hiermee worden seinen en wissels bediend en zijn rijwegen in te stellen voor treinen. Hierdoor komen treinen op tijd en gebeuren er geen incidenten. Daarnaast helpt PRL de treindienstleider het signaleren van storingen.

Werkzaamheden

Het werk bestond uit het volledig aanpassen van de treinbeveiliging, het ombouwen van vijf overwegpaden op perrons van onbewaakt naar bewaakt, inclusief de bijbehorende werkzaamheden aan kabels- en leidingen en energievoorziening. Daarnaast zijn er civiele werkzaamheden uitgevoerd op de perrons zelf.